Guldbelægning

arbejdsomraade_bladguld_gulddekorationForgyldning af træ og metaller har været kendt siden oldtiden. Forgyldning er at afdække en overflade med et tyndt lag fx (blad) guld. Bygningsdele af træ, sten, marmor og stuk er blevet forgyldt, og kunstgenstande af sølv og bronze ligeledes.

Theophilus, den tidligste kilde til guldsmedeteknikken, bringer mange oplysninger i sit værk fra omkring 1100-tallet.

Guldslageren kaldtes bractearius, og et stykke tyndt guldblik kaldtes en brakteat. I Europa har især Nürnberg, Fürth, Dresden og Berlin været kendt for guldslageri. I den ortodokse kirke er forgyldning almindelig; arbejdsomraade_guldbelaegning_buddhaikonostasen, den væg, som skiller det hellige fra det rum, hvor menigheden opholder sig, er rigt dekoreret med malede og forgyldte ikoner. Kirkernes løgformede kupler er ofte forgyldt. Også i Østen anvendtes bladguld tidligt. Templer og paladser med udskåret og malet træværk er blevet dekoreret med bladguld, og talrige kunstgenstande af træ, lak og papir er blevet belagt med bladguld.

Hos Jørn johansen a/s værner vi om de gamle håndværksmæssige teknikker og traditioner. Vores specialuddannede håndværkere løser disse opgaver, da de kræver både talent og håndværksmæssig kunnen at udføre.

Vi kan stort set forgylde alt, men de primære områder vi beskæftiger os med er billedrammer, detaljer på fx fyldningsdøre, kunstgenstande o. lign.